Keizersnede - geboorte op gewenste datum of medisch noodzakelijk

class=""

Keizersnede of natuurlijke bevalling?

Bij en keizersnede zijn gezondheidsredenen of een verkeerde positie van de baby belangrijke aandachtspunten. Als jouw ongeboren kindje in een stuitligging ligt of als de placenta zich direct voor de baarmoederhals bevindt, kan een normale bevalling complicaties veroorzaken. Lees hier meer over keizersnede of natuurlijke bevalling »

Overleg met jouw arts, verloskundige of gynaecoloog over de voors en tegens van een keizersnee en weeg deze goed af.

Voordelen

Een groot voordeel van een keizersnede is dat de pijn beperkt is dankzij lokale of algehele anesthesie, de verdoving. Daarnaast heb je hierbij geen kans op een ruptuur, het uitscheuren tijdens de bevalling, of episiotomie te krijgen. Lees hier meer over uitscheuren tijdens de bevalling » Sommige ouders maken zich zorgen dat het kind bij een natuurlijk geboorte onvoldoende zuurstof en eventueel complicaties krijgt. Een keizersnede minimaliseert dit risico.

Nadelen

Een keizersnede is een operatieve procedure. Het is mogelijk dat je complicaties krijgt door de verdoving of dat de wond ontstoken raakt. Hoewel de pijn tijdens de bevalling zelf door een keizersnede minder is heb je meestal meer complicaties en pijn achteraf. Je mag vaak ten minste één dag niet opstaan en je bent maximaal zes weken beperkt in bewegen. Daarnaast moet je gemiddeld zes dagen in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Naast de risico’s voor de moeder kunnen er voor het kindje ook complicaties zijn.

Sommige experts geloven dat het beter is voor de baby om geboren te worden via het geboortekanaal om zich voor te bereiden op het latere leven. Kinderen die zijn geboren door een keizersnede lijden vaker aan immunodeficiëntie, allergieën of diabetes.

Ontdek hier alle zwangerschap thema's »