Thema Reizen

Op vakantie met kinderen

De vakantie komt eraan?! Misschien is het de eerste keer dat je op vakantie gaat met je baby of kind, dat kan soms spannend zijn! Je vakantie voorbereiden wanneer de kids meegaan is soms moeilijker als gedacht. Toch kan je met de juiste voorbereidingen en tips heerlijk van je vakantie genieten. Met een baby moet je natuurlijk enkele voorzorgsmaatregelen nemen voordat je op reis gaat. Een spontane vakantie is niet geschikt voor kinderen, zorg er dus voor dat bijvoorbeeld je accommodatie geboekt is.
Om niets te vergeten geven we je in dit thema belangrijke informatie, handige checklijstjes en natuurlijk leuke tips. Van het voorbereiden van je vakantie tot aan de checklist voor een strand uitje. Ben je zwanger en ga je op reis? Ook daarover geven we je natuurlijk meer tips en info.

Goed voorbereid op vakantie

Zonvakantie, stedentrip of een sportieve vakantie?

De beste tips over reizen met kinderen krijg je natuurlijk van reislustige ouders uit je vrienden- of bekendekring. Maar ook een reisbureau kan je vele bestemmingen laten zien die bijzonder leuk en spannend zijn voor het hele gezin. Denk aan het plannen van je reis over de juiste bestemming. Veel kinderen vinden het bos of strand bijvoorbeeld erg leuk. Let bij een exotische vakantie of jij en je kindje vaccinaties nodig hebben. Let ook op het klimaat van het land dat je wilt bezoeken. In landen waar de zon veel en fel schijnt moet je er altijd voorzorgen dat je je baby genoeg schaduw kan bieden. Ook een hoge luchtvochtigheid of extreme hoogte kan veel van je kindje eisen. Wij raden je aan om bij baby's en jonge kinderen dus extra op extreme weersomstandigheden te letten. Overleg bij twijfel het beste met je kinderarts.

De juiste accommodatie

Sommige families houden van kamperen, anderen genieten liever van ontspanning in een hotel. Bespreek met de familie welke accommodatie het beste bij jullie past. Kinderen staan bij zulke beslissingen open voor nieuwe ervaringen. Slapen in een camper of tent is voor hen eerder een avontuur, terwijl ouders ook graag in een comfortabel hotelbed tot rust willen komen. Een vakantiewoning met tuin om een tent op te zetten is een uitstekend compromis.

Wat voor accommodatie je ook kiest; let altijd op een kindvriendelijke inrichting die bij de leeftijd van je kind past. Informeer vooraf of er een kinderbed en wasmachine aanwezig is en de mogelijkheid om een kinderstoel of kinderwagen uit te lenen. Een ander aspect is de verzorging (van maaltijden) in de accommodatie. Biedt het hotel maaltijden aan voor kinderen of is er een magnetron of fornuis aanwezig om babyvoeding te bereiden?
Verzorgingsproducten

Babyvoeding en flesverwarmers

Ik ga op reis en neem mee..!

Mode
Speelgoed
Kinderwagens
Draagzakken

De vakantievoorbereiding is meestal het stressigste deel van de vakantie. Je kent het wel: bij een babyvakantie is de bagage voor de allerkleinste de grootste uitdaging. Naast kleding voor de baby moeten ook luiers, vochtige doekjes, flesjes, bakjes en slabbetjes als ook de babyslaapzak, babyfoon en lievelingsknuffel meegenomen worden. De kinderwagen en/of draagzak en autostoel mogen natuurlijk ook niet vergeten worden. Best veel voor zo'n klein mensje hè? Maar ook bij kinderen is het een heel karwei om alles in te pakken. Voor elk avontuur moet de juiste kleding en speelgoed mee. En dan moet ook nog de passende koffers worden uitgezocht. Oudere kids kunnen goed de verantwoordelijkheid voor hun eigen koffer overnemen. Echter moet de koffer ook weer niet te groot en zwaar zijn en moet hij beschikken over soepel lopende wieltjes. Een in hoogte verstelbaar handvat ontziet de rug van het kind.

Reiskoffertjes voor kids

Paklijst voor kleding
Paklijst voor verzorginsproducten

Reisdocumenten

Afhankelijk van waar de reis naartoe gaat, is het natuurlijk belangrijk om aan de juiste reisdocumenten te denken. Controleer de geldigheid van de reisdocumenten al ruim voordat de reis begint, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Sinds 2012 hebben kinderen in Nederland een eigen reisdocument nodig, zelfs pasgeboren baby's. Het is dus niet meer mogelijk om je kindje in het paspoort bij te schrijven. Let goed op dat de pasfoto van je kindje actueel is, zeker omdat het uiterlijk snel verandert. In Nederland houdt de marechaussee hier uiteraard rekening mee, maar buitenlandse autoriteiten kunnen hier (zeer) streng in zijn. Mocht je twijfel hebben over de geldigheid van het reisdocument of de pasfoto van je kind, neem dan contact op met de gemeente of de rijksoverheid.
Belangrijke reisdocumenten

EHBO op reis

Helaas kan het ook op vakantie voorkomen dat je baby of kind ziek wordt of zich verwondt. Het ongebruikelijke klimaat en ander eten kan ervoor zorgen dat jij of je kindje verkouden wordt of maagproblemen krijgt. Een goed uitgerust EHBO koffertje is een must, zodat je goed voorbereid bent in geval van ziekte. Denk bijvoorbeeld aan een zonnesteek die jij of je kindje op het strand kan oplopen. Of je kleine stapt op een afgebroken schelp tijdens het zandkasteel bouwen. Snel handelen is dan belangrijk!
EHBO op reis

Reizen tijdens de zwangerschap

Je bent zwanger en wilt er graag even tussenuit? Afhankelijk van hoeveel maanden zwanger je bent, moet je op bepaalde dingen letten bij het planning van de vakantie. Wanneer is bijvoorbeeld de beste tijd om te reizen tijdens de zwangerschap? Hier wordt aanbevolen om tussen de vijfde en zevende maand op reis te gaan. De eerste maanden, die vaak gepaard gaan met misselijkheid en vermoeidheid, heb je namelijk al overwonnen. Vanaf de achtste maand wordt het moeilijker, omdat sommige vliegtuigmaatschappijen je kunnen weigeren. Vraag van tevoren na bij je gynaecoloog of je mag reizen en spreek met desbetreffende vliegtuigmaatschappij. Als je met de trein of auto of vakantie gaat, is een later tijdstip mogelijk. Zorg er dan wel voor dat je genoeg beenruimte hebt, omdat anders het tromboserisico stijgt.




Reizen tijdens de zwangerschap



Op vakantie - de heenreis

De koffers zijn gepakt en de voorpret begint! De heenreis is de eerste horde die genomen moet worden. Zeker als het een lange reis is, kan jouw kleintje snel verveeld raken. Een autorit waarbij je jezelf moet concentreren kan vermoeiend zijn met zeurende kinderen op de achterbank. Voor je eigen gevoel ben je pas net op de snelweg als je al de eerste keer "Hoe lang nooooooog?" hoort. Rijdt daarom, als het kan natuurlijk, al 's nachts weg. Zodoende kunnen de kindjes het eerste deel van de heenreis slapen en zal de tijd wat sneller omgaan. Maar ook vliegen met baby of kind kan soms een avontuur zijn. Vliegen is voor kinderen spannend, maar bedenk ook dat elke vlucht anders is. Er zijn leukere dingen dan een turbulente vlucht met je kleintje. Hieronder geven we je tips waar je precies op moet letten.

Vliegen met baby

Is de vakantiebestemming ver weg? Misschien is het wel de eerste keer dat je met de baby gaat vliegen. Overweeg van tevoren of je wel klaar bent om met de baby te gaan vliegen. Je eigen nervositeit kan snel overslaan op de kleine reiziger. In dit gedeelte ervaar je meer over de vliegreis met baby, zodat je welverdiende vakantie niet al op het vliegveld een teleurstelling wordt.

Leeftijd van de kleine passagier

De belangrijkste voorwaarde voor het vliegen met baby, is dat het kindje gezond is. Bij verkoudheid met oorontsteking of buikpijn is vliegen afgeraden. Laat je vooraf consulteren door een kinderarts of de vliegreis met baby kan plaatsvinden. Bij de meeste airlines mogen baby's al vanaf hun achtste levensdag meevliegen. Er zijn echter ook andere maatschappijen die het vliegen met baby pas vanaf de vijftiende levensdag toestaan. Laat je vooraf goed informeren over deze voorwaarden. Mocht een vlucht in de eerste weken na de geboorte niet noodzakelijk zijn, kun je het beste nog even wachten zodat je eerst aan de dagelijkse routine met een kindje kunt wennen. Aan te raden is het ook om eerst de drie-maanden-koliek af te wachten. In deze fase heeft jouw kleintje namelijk last van buikpijn en winderigheid, wat vaak gepaard gaat met veel gehuil en geschreeuw.

Eigen zitplek of niet?

Denk voor het boeken van de vliegreis ook goed na hoe je je kindje in het vliegtuig wilt vervoeren. Veiligheid gaat boven alles - ook tijdens de vliegreis! Kindjes jonger dan twee jaar kunnen op de schoot van de ouders meereizen en hoeven nog geen eigen zitplaats te hebben. Zodra je de veiligheidsriem in het vleigtuig vast moet doen, moet je je kindje door middel van een lusriem aan de eigen riem vastmaken. Lusriemen zijn binnen de EU verplicht in het geval van dubbele stoelbezetting, echter zijn ze het doelwit van kritiek door de ontoereikende bescherming tegen botsingen. Het is daarom aan te bevelen om toch een aparte zitplek voor het kindje te boeken. Dat kost natuurlijk wat meer, maar het is veiliger en comfortabeler voor iedereen. Misschien dat jouw autostoel ook geschikt is voor het vliegtuig. Je herkent dit aan het keurmerk "For use in aircraft". De autostoelen moeten gebruikt kunnen worden met een 2-puntsgordel. Het kindertarief verschilt per vliegmaatschappij.


Vliegen met baby's en kinderen

Check-in met baby

Van tevoren (online) inchecken zorgt voor een stressvrije start van de vakantie en is dus zeker aan te bevelen. Bij de meeste vliegmaatschappijen mogen baby's en peuters een eigen stuk bagage meenemen. Meer details daarover vraag je bij de betreffende vliegmaatschappij op. Een veelvoorkomende vraag van ouders is ook of je een kinderwagen of buggy aan boord mee mag nemen. In de meeste gevallen is het mogelijk om de kinderwagen tot aan de boarding te behouden, zodat je op de luchthaven met kind mobiel blijft. Direct na de landing krijg je de kinderwagen bij het vliegtuig terug. Infomeer ook over de mogelijkheid tot pre-boarding. Zo kun je ontspannen instappen en zit je niet in de stress doordat medepassagiers op tijd naar hun plaats willen.


Veiligheidscontrole met baby

Baby's mogen door de security check worden gedragen. Kleine passagiers die in de kinderwagen zitten moeten echter even uitstappen omdat de kinderwagen ingeklapt over de bagageband moet worden gecontroleerd. Denk ook aan de regels over het meenemen van vloeistoffen in de handbagage. Ondanks de grens van maximaal 100 milliliter per verpakking, kan babyvoeding in grotere hoeveelheden meegenomen worden omdat dit meestal aan boord al wordt verbruikt. Tot babyvoeding wordt normaal gesproken melkpoeder en gesteriliseerd water, moedermelk of speciale melk voor baby's en babybrij gerekend.

Tips vliegen met kids

Druk egaliseren bij baby's

Aan boord

Bij een vliegreis is het aan te bevelen om je kindje met verschillende lagen aan te kleden. Zo kun je altijd jouw kleintje altijd wat uit- of aantrekken. Soms is het vrij koel in een vliegtuig. Een dekentje is dan ook handig en comfortabel. Trek jouw kindje in ieder geval sokjes aan.

Het is ook belangrijk dat je kindje genoeg te drinken heeft aan boord. Water of sap is een goed keus. Dit helpt tegen de droge lucht in de cabine en is goed om de druk te egaliseren. Anders als bij volwassenen kunnen de kleintjes geen kauwgom kauwen of de adem met gesloten neus inhouden. Wist je trouwens dat baby's in de eerste maanden alleen door de neus kunnen ademen? Het is daarom moeilijker voor baby's om de druk te klaren. Vaak helpt dan neusspray met zoutoplossing, een beetje drinken of sabbelen aan de fles op fopspeen.

Spelletjes voor onderweg

Voor onderweg met de auto is het handig om speelgoed en spelletjes mee te nemen voor de kids op de achterbank. Ook zonneschermen voor de autoramen zijn belangrijk. Reisspelletjes of kaarten houden kinderen goed bezig, maar ook boekjes helpen de tijd te doden. En natuurlijk de klassieker "Ik zie ik zie wat jij niet ziet".

Autostoelen
Autostoel speelgoed
Zonneschermen

Spelletjes
Boekjes
Knuffels

Op de bestemming aangekomen

Eindelijk aangekomen

Eindelijk aangekomen! Dat betekent uitblazen en ontspannen. De tijd samen met de familie kan beginnen. Pak als eerst de belangrijkste dingen uit voor je baby of kind. Denk bijvoorbeeld aan het reisbedje, slaapspullen, de babyfoon, verschoonspullen, verzorgingsproducten en speelgoed. Zo kunnen de kleintjes zich alvast vermaken of gaan liggen terwijl jij de andere bagage uitpakt. Ligt alles op z'n plek en heb je je een beetje uitgerust? Dan kan de vakantie beginnen!

De bestemming

Reisbedjes
Babyfoons


Checklist uitstapjes en excursies

Gezamenlijke activiteiten

Je hebt waarschijnlijk vooraf al geïnformeerd over welke activiteiten de je met de familie wilt doen. Bij een vakantie met baby is de planning wat makkelijker, omdat de baby sowieso overal mee naartoe gaat en het nog geen inspraak heeft. Let er bij activiteiten in de buitenlucht op dat jouw kleine schat goed beschermd is tegen de zon of kou. Als je wat ouderen kinderen hebt, willen ze meestal de activiteiten mee uitzoeken of de hele dag op het strand zandkastelen bouwen of in de zee zwemmen. Dan wordt het al wat moeilijker om naar bijvoorbeeld een museum te gaan. Plan de activiteiten dus zo in, dat iedereen aan z'n trekken komt. In de ochtend kunnen jullie bijvoorbeeld met z'n allen naar het strand gaan en 's middags gezamenlijk de omgeving verkennen.

Strandvakantie - Zon, zee en strand

Strand in zicht! Strandvakantie met de familie vergt een goede organisatie. Dat begint al met het uitzoeken van de bestemming. Kies het beste een plek met fijn zand uit. Een zandstrand is voor kleintjes veel beter als bijvoorbeeld een kiezelstrand. Het risico op verwonding is ook veel kleiner, als het kindje met fijn zand speelt. Met een emmertje en schep komen de kids een heel eind, maar er is nog veel meer zandspeelgoed waar ze zich mee kunnen vermaken!

Waterspeelgoed
Duikspeelgoed
Zandspeelgoed

We wensen je en jouw familie een onvergetelijke vakantie met veel mooie momenten en herinneringen toe!
Fijne reis - jouw pinkorblue team!