Thuis of in het ziekenhuis bevallen

class=""

De keuze waar je gaat bevallen is belangrijk voor zowel de moeder als de baby. Wil jij thuis of in het ziekenhuis bevallen? De meeste vrouwen hebben een voorkeur, maar als je nog twijfelt is het belangrijk om je goed te laten voorlichten en de feiten op een rij te zetten. Bedenk als aanstaande moeder dus op voorhand waar je wilt bevallen. Lees hier meer over het kiezen van de geboorteplaats »

Pijnbestrijding ziekenhuis

Zie je erg veel op tegen de pijn? Dan kan dat een reden zijn om voor het ziekenhuis te kiezen. Een ruggenprik, pethidine (injectie met morfine), remifentanil (infuuspompje met morfine) en lachgas zijn enkele middelen die er zijn om in het ziekenhuis de pijn te verlichten. Deze mogen thuis niet gegeven worden.

Pijnbestrijding thuis

Een massage, warme douche of bad en ademhalingsoefeningen kunnen ook verlichting bieden en zijn dus goede pijnbestrijders voor thuis. Er is onderzoek gedaan naar vrouwen die een ruggenprik wilden en eerst op advies een uur in een bevalbad stapten: voor 60% was pijnstilling daarna niet meer nodig. Een daarvoor opgeleide verloskundige heeft thuis ook nog de mogelijkheid om een steriele waterinjectie te geven. Tijdens een wee worden in de huid van de onderrug 4 injecties gegeven met steriel water. Dit werkt 3 kwartier tot 2 uur verdovend. Thuis bevallen heeft als nadeel dat je toch moet verplaatsen als dat noodzakelijk of wenselijk is gedurende de bevalling.

Geboorteplan

Vooraf een geboorteplan maken kan helpen om duidelijk te krijgen wat voor jou belangrijk is. Bespreek dit plan ook met je partner en verloskundige of gynaecoloog, zo weten zij hoe jij je bevalling voor je ziet. Je hoeft natuurlijk nog niets definitief vast te leggen. Als je toch ergens anders wilt bevallen als de weeën eenmaal begonnen zijn, kun je altijd nog anders beslissen.

Bevallingshouding kiezen en hulpmiddelen

Misschien wel de meest gangbare houding. Dit hoeft echter voor jou niet de meest ideale houding te zijn. Je kunt namelijk ook op je zij, in staande positie, zittend op bed, op handen en voeten of gehurkt bevallen. Informeer bij je verloskundige naar de verschillende baringshoudingen en kies een houding die het best past bij jouw wensen. Bevallen in het ziekenhuis heeft het voordeel dat handige bevallingshulpmiddelen direct bij de hand zijn. Enkele hulpmiddelen zijn:
  • Baarkruk
  • Baarschelp
  • Bevallingsbal
  • Bevallingsbad

  • Lees hier meer over bevallen in staande positie »

    Ontdek hier alle zwangerschap thema's »