Uitscheuren tijdens de bevalling

class=""

Veel vrouwen zijn bang voor een ruptuur, het uitscheuren tijdens de bevalling. Maar wat is het precies en wat gebeurd er? En kan je een ruptuur voorkomen? Als de baby op een natuurlijke bevalling geboren wordt kan het hoofdje van de baby bij de moeder een “ruptuur” veroorzaken.

Er zijn verschillede soorten rupturen:
  • Perineumruptuur
  • De meest voorkomende ruptuur tijdens een bevalling. In het perineum onstaan dan kleine scheurtjes. Het perineum bevindt zich tussen de anus en de vaginale ingang.
  • Vaginaruptuur
  • Bij een vaginaruptuur scheur je in aan de binnenkant van de vulva.
  • Labiaruptuur
  • Bij een labiaruptuur ontstaat een klein scheurtje aan de binnen- en/of de buitenkant van de kleine schaamlippen.
  • Clitorisruptuur
  • Een clitorisruptuur komt heel weinig voor.
  • Cervixruptuur
  • Een cervixruptuur is een scheur in de baarmoedermond.

    Rupturen zijn er in verschillende niveaus. Van een klein scheurtje in de schaamlippen tot een totaalruptuur. Niet alle rupturen hoeven gehecht te worden. Maar als het een relatief ernstige scheur is moet deze gehecht worden. Meestal wordt dit gedaan met oplosbare hechtingen. De meeste vrouwen herstellen volledig van een totaalruptuur. Geef jezelf en je lichaam de tijd om te herstellen.

    Inscheuren voorkomen

    Helaas kan je maar weinig doen om uitscheuren te voorkomen. Je verloskundige of gynaecoloog let tijdens de bevalling goed op de huid van je vagina en leidt het hoofdje van je kindje zo voorzichtig mogelijk door je vagina-uitgang naar buiten. Zo wordt geprobeerd het risico op uitscheuren zo klein mogelijk te houden. Meestal word je gevraagd om te puffen wanneer het proces te snel gaat. Met puffen geef je de huid even rust en voorkom je dat je huid te snel oprekt en dus inscheurt.

    Het is niet bewezen maar sommige mensen geloven dat een massage van het perineum de kans op uitscheuren verkleint. Het perineum wordt elastischer door regelmatige massages. Als je dit wilt proberen op voorbereiding van de bevalling begin dan uiterlijk vanaf de 36e zwangerschapsweek. Slechts vijf minuten per dag is meestal al genoeg. Hurk bijvoorbeeld neer of leg een been op een stoel. Masseer het weefsel tussen de vaginale ingang en de anus met lichte druk en rek het licht uit. Let op want het rekken mag geen pijn veroorzaken! Daarnaast kunnen tijdens de massage natuurlijke oliën worden gebruikt om het proces aangenamer te maken.

    Inknippen tijdens de bevalling

    Tijdens de bevalling kan de verloskundige of gynaecoloog besluiten om een episiotomie, ook wel knip of epi genoemd, te maken om de vagina-opening groter te maken. Bij een episiotomie wordt er een knipje gemaakt in het perineum, het gebied tussen de vulva en de anus.

    Ontdek hier alle zwangerschap thema's »