Verloskundige zorg

class=""

In principe word je tijdens je zwangerschap begeleid door een verloskundige, maar in sommige gevallen moet je naar de gynaecoloog.

Wanneer je 8 tot 10 weken zwanger bent heb je de eerste afspraak met een verloskundige. Je verloskundige zal je tijdens de zwangerschap begeleiden, vragen over de zwangerschap beantwoorden en de ontwikkeling van je kindje in de gaten houden.

Meestal zijn er gedurende de eerste helft van je zwangerschap elke 4 weken controles. Dit worden er steeds meer. Aan het einde van je zwangerschap kom je wekelijks op controle. Soms zijn er meer of minder controles nodig.

Wat doet een verloskundige

  • Voorbereiden op de bevalling
  • Je verloskundige kan je vertellen waar bij jou in de buurt cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten worden gegeven ter voorbereiding op de bevalling. Er zijn ook verloskundigen en ziekenhuizen die zelf informatieavonden verzorgen. Daarnaast zal je verloskundige je informatie geven over de voorbereiding op de bevalling, checkt ze of je goed bent voorbereid en kan ze je eventueel aanvullende tips geven.
  • Tijdens de bevalling
  • Omdat je al vroeg in je zwangerschap wordt gecontroleerd, weet de verloskundige precies hoe je zwangerschap is verlopen. Dat helpt bij de bevalling: je hoeft niets uit te leggen en kunt je volledig op de bevalling richten. Als je thuis wilt bevallen, is de verloskundige aanwezig om je te begeleiden. Ook bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis begeleidt de verloskundige je. Zijn er tijdens de bevalling complicaties dan wordt de zorg overgedragen aan een gynaecoloog.
  • Tijdens en na de kraamtijd
  • De verloskundige begeleidt je samen met de kraamverzorgster in de eerste weken na de bevalling. Ze komt voor controle bij je thuis langs. Na de zwangerschap, als je baby ongeveer 6 weken is, evalueert de verloskundige de complete zwangerschap en heb je vaak een afsluitend gesprek.

    Gynaecoloog

    Een gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd is in ziekten en klachten rondom de vrouwelijke geslachtsorganen.

    De gynaecoloog begeleidt ook zwangerschappen en bevallingen waarbij er een medische indicatie is, wat inhoudt dat of de moeder of de baby extra controle of zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld als de moeder suikerziekte heeft of een hoge bloeddruk of als de baby niet goed genoeg groeit of te vroeg geboren wordt.

    Ontdek hier alle zwangerschap thema's »